Ik ga nu hebben over de geschiedenis van Italië. Ik ga het over de Romeinse tijd houden en de romeinen zelf. Ook vertel ik iets over het huidige Italië en het klimaat. Lets go!

Het vroegere Italië

De geschiedenis van Italië gaat ver terug. De stad Rome heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Vanuit hier is het Romeinse rijk ontstaan. Dit rijk was op zijn hoogtepunt zo groot als het huidige gebied van Engeland tot aan Egypte. Bekende generals uit deze tijd zijn Pompeius en Julius Cesar. Na de dood van Aurelius in 180 na Christus verloor het Rijk zijn macht en Rome zijn invloed. 

 

De Pax Romana (lange periode waarin het rustig was binnen het romeinse rijk) duurde tot ongeveer 180 na Christus. Daarna volgde veel oorlog waardoor het Romeinse Rijk in delen gesplitst werd. Van 286-402 Na Christus werd Milaan de hoofdstad van West Italie i.p.v. Rome.

 

Na de val van het Rijk werd Italië opgespitst in verschillende landen. Dit was ongeveer zo rond de middeleeuwen. De Paus bleef wonen in Italië (Rome) wonen en bleef vanuit daar aan de macht. In de Rennaissance periode ontstonden er steeds meer handelssteden en werden de landen die zich voorheen Italië noemde, steeds rijker. Soms gingen de landen zich samenvoegen en dan gingen ze weer uit elkaar. Uiteindelijk ontstonden er 5 landen: Koninkrijk Sardinië (Turijn als hoofdstad), Koninkrijk Lobardije -Venetie (Milaan), Kerkelijke Staat (Rome), Koninkrijk der beide Silicien (Napels) en de Vrijstaat Fiume (Fiume). Omdat de verschillende eigenlijk niet veel van elkaar verschilde en zij allen bang waren voor de groeiende macht van de landen om hen heen, hebben ze besloten om zich uiteindelijk samen te voegen en ontstond het Koninkrijk Italië in 1870. Omdat de Paus zelf wel een eigen stuk land wilde blijven houden en het katholieke geloof wilde beschermen heeft hij, samen met de nieuwe regering van Italië, een eigen stuk land gekregen midden in Italië, Vaticaanstad. 

 

Italië kreeg na de eenwording in 1870 pas echt de naam Italië zoals wij dat nu kennen. Daarvoor werd deze naam niet officieel gebruikt. Waar de naam vandaan komt weten we niet. Het kan komen vanuit de Grieken "land van het vee" of van een stam die in het zuiden van Italië leefde, de Italoi. 

 

Huidige Italië

Feiten over het huidige Italië:

Italië heeft heel veel heuvels en bergen. Driekwart van het land bestaat uit bergen en heuvels. De meeste heuvels zijn in het noorden. In het noorden van het gebergte heb je ook een paar meren zoals het Como en het Gardameer. Hier kan je meer over lezen onder het kopje " Bekende plekken in Italië".  Ten zuiden van de Alpen is het landschap erg plat. Hier is namelijk de Povlakte. Dit was ooit een zee. Nu liggen er een paar rijke steden aan de rivier de Po. Ten oosten van de stad Venetië is ook een plat stuk land dat het Adriatische Plateau heet. Dit is wel een  stuk kleiner dan de Povlakte. Over heel Italië loopt een gebergte, de Apennijnen.  De Apennijnen zijn net als de Alpen door aardplaten ontstaan. 

De top tien grootste steden in Italië zijn: Rome, Milaan, Napels, Turijn, Palermo, Genua, Bologna, Florence, Bari en Catania.

En de top vijf feestdagen zijn: Capodanno (Italiaans voor oud en nieuw), Befana/Epifani is een feest te vergelijken met kerst of Sinterklaas. Italiaanse kinderen krijgen cadeaus van een folklore figuur. Pasquetta is het Italiaanse Pasen, Festa della Liberazione is te vergelijken met onze Bevrijdingsdag. Op deze dag wordt de val van de regering van Mussolini herdacht en Festa della Repubblica is ook een Italiaanse Nationale feestdag. Op deze dag vieren de mensen in Italië de stichting van de republiek in 1946.

Er zijn 59,55 miljoen inwoners in Italië. Daarvan zijn 87,8% Rooms katholieks. In 2005 is er onderzoek gedaan waar de Italianen in geloven. 74% geloofd in God, 16% geloofd dat er een hogere macht is en 6% geloofd nergens in.

Het klimaat: 

Italië heeft een bijzonder klimaat. Het heet een mediterraan klimaat. 's winters is het vaak koud en in de zomers is het vaak heet. 's Winters zorgt, een lagedrukgebied uit het noorden, voor een koude winter. 's Zomers is het een hogedrukgebied vanuit de Sahara over Italië. Dit betekend dat het heel warm is en  super droog. Maar dit is ook anders. Bijvoorbeeld in de Alphen heb je een hooggebergteklimaat daar sneeuwt het de hele dag. De meren in het noorden hebben een kouder klimaat doordat ze beschermd liggen, maar staan wel bekend om hun grote hagelstenen.

Kortom, je kan in de winter goed skiën in Italië en in de zomer heerlijk genieten van het warme weer. Je kan dus altijd naar Italië!